Annonse
00:00 - 28. august 2015

Å leve er ikke nødvendigvis å lære

I den engasjerende dokumentaren Pøbler får undervisningstrett ungdom sitt livs beste – og siste – opphold på skolebenken.

Endelig sett: Ungdommene i Pøbler møter kursledere som ser rett på dem og tar utgangspunkt i deres virkelighetsforståelse. Foto: SF Norge AS
Annonse

I jakten etter lærlinger til bakeriet sitt i Sandnes, satte komiker og baker Eddi Eidsvåg inn en annonse i Stavanger Aftenblad i 2003: «Er du en skolelei pøbel som har lyst på fagbrev? Og i tillegg er GUTT!» Annonsen vakte oppsikt, både i lokale medier og blant Rogalands skoletrette. Det ble også den spede starten på Eidsvågs Pøbelprosjekt, en institusjon som i dag omsetter for 25 millioner kroner, har 45 ansatte og kontorer i åtte norske byer. Kari Anne Moes nye dokumentarfilm Pøbler gir et fascinerende, engasjerende og noe ensidig innblikk i hva prosjektet går ut på.

Helt fra starten av har Eidsvåg vært kritisk til Reform 94, siden vektleggingen av allmennutdannelse i videregående skole er forgiftende for en del typer ungdommer, særlig gutter. «Alle er ikke laget for skole og teori. Jo tidligere vi hadde klart å fange opp disse skole- og teorileie, desto bedre», sa han i et intervju i 2004.

Den gang var dette utvilsomt kontroversielt. I dag – etter Hjernevask og et frafall fra videregående som til tross for forskning og økte midler ligger på urokkelige 30 prosent – har langt flere kommet på mer biologiske tanker. Kanskje er det ikke sånn at alle er egnet til å gå på skolen?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse