Annonse
10:03 - 09. mai 2014

Statskunst under lupen

Norges største kunstprodusent har opplevd kontroverser på løpende bånd de siste årene. Nå skal Kunst i offentlige rom utredes fra A til Å.

Fjernet: Vanessa Baird fikk i oppdrag å utsmykke tre vegger i regjeringsbygget R6, der Helse- og omsorgsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet holder til. Men i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli 2011 ville ikke departementene ha kunsten likevel. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Tirsdag 6. mai utløp anbudsfristen for en evaluering av Koro (Kunst i offentlige rom) på oppdrag fra Kulturdepartementet. Jobben består i å se etter forbedringspotensial og alternativer innen «finansiering, produksjon og forvaltning» i statsorganet som står for kunst i offentlige bygg, på plasser og gater. Dermed er det klart for en omfattende revisjon – og muligens grunnleggende endringer – av Norges største kunstprodusent.

Særlig i kjølvannet av terroren 22. juli har kunstens autonomi og folkets preferanser havnet i klinsj. Tori Wrånes’ skulptur Fantasihjelmen måtte fjernes fra taket av en barnehage i Kristiansand, fordi foreldre mente den minnet om en snikskytter. Både Vanessa Bairds utsmykning av et regjeringsbygg og minnestedet på Sørbråten medførte at Koros rolle og mandat ble heftig debattert og kritisert. Da det skulle bestilles et monument over kong Christian Frederik, trakk de Koro-oppnevnte konsulentene seg i protest mot at Stortinget ville ha en figurativ statue.

– Er prosjektene i kjølvannet av 22. juli en direkte årsak til omlegging av strategiene?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse