Annonse
10:03 - 05. september 2014

Solidaritet i solcelleindustriens tid

Det nye europeiske arbeidsmarkedet er et egnet tema for mer enn utredninger fra Fafo.

Alt på spill: Marion Cotillard spiller med en overbevisende labil blanding av nervøs resignasjon og håpefull energi. Foto: Arthaus
Annonse

I kjølvannet av den økonomiske krisen i Europa foregår det en utstrakt amerikanisering av det europeiske jobbmarkedet. De siste årene er andelen fagforeningsmedlemmer gått kraftig ned i mange land, og antall arbeidere som tar del i kollektive tariffavtaler, er drastisk fallende. Innenfor nye industrielle sektorer finnes det dessuten mange bedrifter der fagforeningene ikke har fått fotfeste i det hele tatt. Her er arbeidstagerne overlatt til seg selv, prisgitt egen produktivitet, fleksible kontrakter og eiernes evne til å navigere i en kompetitiv, globalisert økonomi.

Sandra (Marion Cotillard) er en slik arbeider. Hun jobber for en solcelleprodusent utenfor Liège og får merke lønnstagernes sårbarhet til fulle. Når vi møter henne første gang, ligger hun kapitulert på sofaen. Hun har nettopp gjennomlevd ett års sykmelding på grunn av en depressiv lidelse. Nå får hun vite at kollegene har stemt henne ut i arbeidsledighet, mot at de selv mottar en bonus på 1000 euro.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur