Annonse
10:42 - 07. mars 2014

Sårt og vakkert på Sørbråten

22. juli-minnestedet ved Tyrifjorden har fått et ærlig, umiddelbart og verdig vinnerprosjekt.

Fysisk og konkret: Jonas Dahlbergs prosjekt Memory wound er ikke et bilde på et sår i naturen. Det er et sår i naturen, skriver Gaute Brochmann. Illustrasjon: Jonas Dahlberg Studio
Annonse

Arkitektur kan ofte fremstå som ganske utilgjengelig, på tross av at byggeri jo er noe veldig konkret. En av grunnene er kanskje at arkitektene ofte snakker i metaforer og fremhever abstrakte kvaliteter som husenes fremste styrke, slik at man må kunne et eget språk for å greie å lese en bygning.

Heldigvis er det ikke alltid slik. Og det er svært gledelig at vinneren av konkurransen om 22. juli-minnesmerket på Sørbråten ser ut til å bli prov på at god arkitektur og landskapsarkitektur ikke nødvendigvis skaper unødvendig avstand mellom oss mennesker og det som skal formidles.

Prosjektet til svenske Jonas Dahlberg defineres ikke gjennom intellektuelle assosiasjoner eller formale vidløftigheter. I stedet er grepene på samme tid utpreget diskré og svært konkrete. Noe jeg tenker er særlig viktig i dette tilfellet, hvor det som bygges skal være umiddelbart samlende for en hel befolkning.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse