Annonse
12:11 - 29. august 2014

Om ugler og bjørner i norsk kulturelite

En forskerduo i Bergen har undersøkt smaken til den norske kultureliten. Distinksjoner som høy- og lavkultur er fortsatt viktige blant de som bestemmer, hevder førsteamanuensis Jan Fredrik Hovden.

Høyt og lavt: Da sosiologen Bourdieu laget smakskart, sa han at han hadde tegnet bilder av kart som folk hadde inni hodene sine. Det tror jeg mange vil oppleve her, kommenterer Jan Erik Hovden. På bildet ser vi Fredrik Skavlan, Arne Nordheim, Virginia Wolf og Marit Larsen. Foto: HOK, Getty Images, Ingrid Pop/Warner Music og NRK
Annonse

Dere har gjort en stor empirisk undersøkelse, med 5500 informanter, av kulturelitens smak. Hva er nytt?

– Altså, man vet allerede en del om kulturelitens smak. Fordi de som er i kultureliten er taleføre og skriveføre. Vi gjør studier av de store linjene, og ser hva slags bilde som danner seg. Og problemet med denne typen studier er selvfølgelig at mange vil si: Dette visste vi fra før. Det kjenner jeg igjen.

– Det kjenner jeg igjen. For et av funnene dere presenterer i en fersk artikkel, er at noen foretrekker populærmusikk fremfor klassisk. Og omvendt. Det høres kjent ut.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse