Annonse
09:52 - 21. februar 2014

OL-medaljer i kultur

Fra 1912 til 1948 var poesi, arkitektur, dramatikk og maleri olympiske grener.

Den ungarske delfinen: Alfred Hajos-Guttmann vant OL-gull i svømming i 1896. 28 år senere, i 1924, vant han OL-sølv i arkitektur for en svømmearena i Budapest. Foto: All Over Press
Annonse

OL har ikke alltid kun vært fysisk slit. Fra 1912 til 1948 ble det arrangert egne konkurranser i kunstneriske disipliner som en fullverdig og integrert del av idrettslekene.

– Helt fra begynnelsen av var det en del av baron Pierre de Coubertins planer å arrangere en kunstnerisk del av OL. Det tok 16 år før kunst-OL ble en realitet, fordi han ville etablere sportsdelen ordentlig først. Han mente de moderne lekene skulle være modellert etter de antikke i Hellas, derfor måtte kunsten være med.

Det forteller Richard Stanton, journalist og forfatter fra California i USA. Han har skrevet boken The Forgotten Olympic Art Competitions om kunst-OLs historie. Stanton sier mye av kunnskapen om de antikke lekene stammer fra kunst og skjønnlitteratur, og at skulpturene i Olympia alle var laget som hyllester til de gamle OL-vinnerne.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse