Annonse
15:03 - 02. januar 2014

«Nøkternt, edruelig og tradisjonelt»

«Det spektakulære og glitrende er ikke det som betegner ny norsk arkitektur», står det i Arkitekturårboken 2013. Det sier vel så mye om boken som arkitekturen.

Sober t-bane: Løren stasjon i Oslo, tegnet av MDH/Arne Henriksen.
Annonse

Hva er det viktigste som er bygget i Norge i år? Nasjonalmuseets Arkitekturårbok 2013 er klar med svaret i form av et utvalg prosjekter som meg bekjent er den eneste nedskrevne kanonen for arkitekturåret som gikk. Avdelingsdirektør for arkitektur, Nina Berre, og de andre som har arbeidet med boken har ikke gjort noen dårlig jobb. Men inntrykket etter endt lesing er at én krønike ikke er nok. Så her er den supplert med en motposisjon – eller to.

Ved første øyekast ser det ut som om årbokens utvalg spenner bredt; fra det hjemmesnekrede til de globale tungvektere. Vi har Snøhettas Ground Zero-prosjekt og en flyplass i Riga tegnet av Nordic – Office of Architecture (tidligere Narud Stokke Wiig), begge ganske moderate, alt tatt i betraktning.

Mens nye Stavanger konserthus publiseres utelukkende med interiørfotografier, noe som antyder at dette huset handler mer om akustikk enn skinnende fasader.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.