Annonse
10:35 - 17. oktober 2014

Når det harde mykner

B>KUNST Det harde gjør seg best i møte med det myke hos Bård Breivik.

Bølgende stålbånd: Installasjonen Three Organic Strings (2006) er høydepunktet i Vigeland-museets utstiling av Bård Breiviks verk. Foto: Vigeland-museet
Annonse

ANMELDELSE

De blanke stålskulpturene til Bård Breivik trenger dialog med omgivelsene for virkelig å komme til sin rett. Et tomt og åpent landskap kan gjøre dem kalde og avvisende, mens et klaustrofobisk miljø paradoksalt nok henter frem noe mer sjenerøst. På Vigeland-museets separatutstilling «En annen historie» ser vi dette i to bølgende søyler foran inngangen, og enda mer i fire søyler plassert inne i Borggården. Det indre kvadratet i bygningen er trangt nok til å tvinge seg på denne høypolerte overflaten, og fylle den med varme og intrikate speilbilder av mursteinsvegger, springvann og høstgule løvtrær.

Noe lignende skjedde i det overlyste trapperommet på Permanenten i Bergen, hvor den flere etasjer høye skulpturen Helix 18m speilet arkitekturen fra 1800-tallet. På Vigeland-museet er inntrykket likevel sterkere, når vi sirkler rundt søylene og følger en snurrende verden med øynene, mens det skarpe utendørslyset forsterker kontrastene.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur