10:35 - 17. oktober 2014

Når det harde mykner

B>KUNST Det harde gjør seg best i møte med det myke hos Bård Breivik.

Bølgende stålbånd: Installasjonen Three Organic Strings (2006) er høydepunktet i Vigeland-museets utstiling av Bård Breiviks verk. Foto: Vigeland-museet

ANMELDELSE

De blanke stålskulpturene til Bård Breivik trenger dialog med omgivelsene for virkelig å komme til sin rett. Et tomt og åpent landskap kan gjøre dem kalde og avvisende, mens et klaustrofobisk miljø paradoksalt nok henter frem noe mer sjenerøst. På Vigeland-museets separatutstilling «En annen historie» ser vi dette i to bølgende søyler foran inngangen, og enda mer i fire søyler plassert inne i Borggården. Det indre kvadratet i bygningen er trangt nok til å tvinge seg på denne høypolerte overflaten, og fylle den med varme og intrikate speilbilder av mursteinsvegger, springvann og høstgule løvtrær.

Noe lignende skjedde i det overlyste trapperommet på Permanenten i Bergen, hvor den flere etasjer høye skulpturen Helix 18m speilet arkitekturen fra 1800-tallet. På Vigeland-museet er inntrykket likevel sterkere, når vi sirkler rundt søylene og følger en snurrende verden med øynene, mens det skarpe utendørslyset forsterker kontrastene.

Annonse