11:30 - 07. august 2014

Med slagsmål som morsmål

The Raid 2 er lang, forvirrende og middelmådig spilt, men byr også på noen av årets største filmøyeblikk.

Blodig: Filmen tar tidvis pusten fra en med sin kombinasjon av spektakulær koreografi og entusiastisk, spekulativ vold. Foto: ActionFilm

Actionfilmene som de siste årene har funnet sin vei til norske kinoer, har det til felles at de forstår action som et anliggende for maskiner. Det er ikke mennesker som er hovedaktørene i actionsekvensene, men biler, helikoptre, skytevåpen og gigantiske krigsroboter. Men det maskinelle preget stikker også dypere, for disse actionfilmene blir i økende grad til på datamaskiner: Datagrafikken spiller en stadig mer sentral rolle, og koreografi er langt på vei erstattet av montasje.

Moderne actionklipping har i det hele tatt lite å gjøre med å avbilde fysisk handling, snarere har det mye til felles med hvordan man komponerer brå gys i skrekkfilmer – ikke minst fordi begge tilnærmingene står og faller på lyddesignen.

På sitt beste – som i de impresjonistiske nærkampsekvensene i Paul Greengrass’ The Bourne Ultimatum – gir denne formen for klipping opphav til svært medrivende og uttrykksfulle enkeltelementer, men altfor ofte resulterer den i sekvenser uten forankring i former og erfaringer som øyet intuitivt forstår. De dataanimerte robotslåsskampene i Michael Bays Transformers-filmer er erkeeksemplet på denne typen heseblesende og tidvis nærmest abstrakte scener, som primært gjør inntrykk fordi publikum er opplært til å vite at de skal gjøre det.

Annonse