10:51 - 12. desember 2014

Lytt og lær

Dokumentarfilmen Citizenfour gir publikum orkesterplass til et paradigmeskifte i vår verdensanskuelse, og backstagepass til en av samtidens viktigste nyhetshendelser.

Ufattelige proporsjoner: Hadde ikke Edward Snowden så til de grader fremstått behersket, gjennomtenkt og rasjonell, ville hans opptreden glatt blitt kategorisert som fullstendig paranoid. ⇥Foto: Laura Poitras/Praxis Films

«Dette er som tatt rett ut av en spionroman», sier Edward Snowden på et tidspunkt i Laura Poitras’ unike og unikt viktige dokumentar Citizenfour. Han står foran speilet på hotellrommet sitt i Hongkong og forsøker å endre tilstrekkelig på utseendet sitt til ikke å bli gjenkjent på gaten.

Det første tv-intervjuet er nettopp offentliggjort og dominerer verdens nyhetskanaler. Nå har han fjernet brillene, farget håret og barbert vekk fjonene. Kronen på verket er en paraply. Telefonen kimer i ett sett. Snowden er tvilende til kamuflasjen, sukker, tar frem en fjernkontroll og skrur på tv-en. Ansiktet hans lyser tilbake på ham fra alle kanalene. Epoken som anonym fotgjenger er ugjenkallelig forbi.

Et halvt år tidligere, i desember 2012, mottok Poitras en mystisk epost fra en person som kalte seg selv Citizenfour. «Jeg kan ikke gi deg annet enn mitt ord, men jeg kan love deg at det ikke vil være bortkastet tid. Vær forsiktig.» Slik begynte en kryptert epostdialog som endte i en av de største etterretningslekkasjene i moderne tid.

Annonse