Annonse
09:31 - 28. november 2014

Lutter velbehag

Glatthet og glede er ingen motsetning for Ole Børud.

Stødig: Ole Børud Kjører trygt langs velkjente veier. Foto: Johnny Nordskog
Annonse

ANMELDELSE

I dokumentarfilmen om innspillingen av Steely Dans hovedverk Aja (1977) berømmer den britiske artisten Ian Dury albumet for dets oppløftende effekt. Dury forteller at dette først og fremst er kvaliteten han hører etter i all musikk. Han er ikke interessert i å høre på folks sutring og klaging. Dury har ikke hørt godt nok etter på bandets tekster, kan man muligens innvende. Steely Dans storhet finnes i spennet mellom den polerte jazzpopen og de melankolsk-satiriske tekstene.

Ole Børud har åpenbart hørt mye på Steely Dan. «Uptown Citizen», for eksempel, deler groove og flere karakteristika med «The Glamour Profession» fra Gaucho (1980), og «Keep This World Alive» sender tankene til det mest bluesorienterte materialet fra akkurat Aja. Men ikke på tekstsiden. Flere av tekstene til Børud er rene moralstykker («Turn Me Around», «Think Twice») med vekt på omvending og en positiv innstilling til livet – tankegods som Børud har med seg fra sitt kjødelige opphav.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse