Annonse
10:05 - 17. januar 2014

Leser Grunnloven nøye

For den egyptiske rapgruppen Arabian Knightz ble revolusjonen i 2011 et springbrett til konserter med Paul McCartney. Bandet skildrer fortsatt gatedemonstrasjonene i sin musikk.

Egen stemme: Karim Abdel Eissa opplever at det gjerne er ekstremistene som dominerer ordskiftet når islam diskuteres i Europa. – Da blir det viktig at muslimer som meg reiser mer rundt og snakker med folk der, sier Eissa. På turné i Danmark lokket de Justin Bieber-fans over til arabisk hiphop. Foto: Ellen Doherty/Duchess Photographic
Annonse

Under den arabiske våren i 2011 fikk flere hiphop-band i regionen global oppmerksomhet. Bandene spilte konserter under demonstrasjoner og lagde låter som beskrev hendelsene på løpende bånd. I Egypt sto Arabian Knightz i frontlinjene på Tahrir-plassen i 2011, og «Rebel» var en av låtene om revolusjonen. Ett år senere opptrådte de med Paul McCartney i England.

– Det var episk å dele scene med han, sier Karim Abdel Eissa i Arabian Knightz.

Bandet ble kontaktet av Africa Express-turneen, et prosjekt startet av Damon Albarn (Blur, Gorillaz) i 2006, der flere titalls afrikanske artister drar på turné i England. Amadou og Mariam, John Paul Jones fra Led Zeppelin og afrobeatlegenden Tony Allen var andre deltagere i 2012.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse