Annonse
00:33 - 21. februar 2014

Kjølig morgenlys

Hadde Becks nye plate vært en frisyre, ville den hørt hjemme i forrige tiår.

Bænkers på kaffebar: Becks nye album luller deg inn i den mykeste velvære. Foto: Autumn De Wilde
Annonse

Se på hvilken som helst stor artist. Er det én ting man kan si med sikkerhet, er det at ingen kan holde seg på topp over tid, de færreste over flere tiår. Selv de største – Dylan, Bowie, Neil Young – har turer ned i dalen i løpet av sine karrierer. Bølgedaler som ikke nødvendigvis skyldes at artistene blir dårligere, men at omverdenen ser på dem med et annet blikk. Burt Bacharach sammenlignet en gang måter å skrive låter på med hårfrisyrer – du merker det ikke, men gradvis, over tid blir de umoderne og ser rare ut.

Denne uken slipper Beck sitt første album på fem år. Hvem er han i 2014, selve symbolet på generasjon X og nittitallet? Er Morning Phase platen som skal børste støv av hans genistatus og markere inngangen til en ny epoke med kreativitet og relevans? Han har aldri laget noe dårlig. Men siden tolv år gamle Sea Change har man bare lyttet med halvt øre; bra nok til at du ikke skifter låt, men heller ikke spennende nok til at du søker opp låta på nytt.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse