Annonse
14:51 - 27. november 2014

Kjølig klima

Langt inne på de tyrkiske steppene har Nuri Bilge Ceylan funnet smertefulle og komiske sannheter om forfengelighet, veldedighet og ikke minst den nye norske folkesjelen.

Provinsiell konge: Aydin (Haluk Bilginer) er en middels dyktig person som i mangel av konkurranse er blitt en riktig storkar i den lille bygda han bor i. Foto: Fidalgo
Annonse

Den amerikansk-russiske forfatteren Vladimir Nabokov har sagt om novellisten og dramatikeren Anton Tsjekhov at han aldri hadde det i seg å skrive en lang roman. Han var en sprinter, ikke utholdende nok til å holde det skarpe og observante blikket sitt på tilværelsens intrikate mønstre lenger enn til å fylle korte fortellinger.

I så fall har den tyrkiske filmskaperen Nuri Bilge Ceylan med sin mesterlige Vintersøvn hjulpet Tsjekhov å bli langdistanseløper. Den drøyt tre timer lange gullpalmevinneren fra årets filmfestival i Cannes er ikke så mye en adaptasjon av, som en fri improvisasjon over, to Tsjekhov-noveller: Fremragende folk og Konen.

I sentrum av fortellingen er en klassisk Tsjekhov-helt. Aydin (Haluk Bilginer) er velutdannet, velstående og tilsynelatende respektabel, men samtidig uten evne til å bruke disse egenskapene til noe annet enn å ødelegge både for seg selv og alle rundt ham. Han er en middels intelligent person som i mangel av konkurranse har fått en disproporsjonalt viktig posisjon i den lille bygda han bor i (det man i Norge kanskje kan kalle rådmannssyndromet?).

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse