Annonse
10:18 - 22. august 2014

Hva er galt med arkitektene?

BOLIG ANNO 2014 Arkitektene må tøye reglene og selv ta ansvar for å gi folk gode boliger, sier arkitekten bak et av Norges mest roste nye boligprosjekt.

Ros og refs: Sammenlignet med de langt billigere blokkene i St. Halvards gate 20 (til venstre), har Dælenenggata 36 (til høyre) fått mye skryt av Morgenbladets Gaute Brochmann. Kan små prestisjeprosjekter gjenskapes i større skala? Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Boliger er den viktigste bygningsmassen vi har. Likevel er boliger sjelden gjenstand for bred arkitektfaglig debatt. Det var utgangspunktet da Morgenbladets arkitekturkritiker Gaute Brochmann anmeldte fire nye boligprosjekter i Oslo i sommer, i serien «Bolig anno 2014».

Brochmann, som selv er arkitekt ved kontoret MAD, viste et bredt spenn i norsk boligkvalitet. Han gikk fra et byggeskikkprisverdig idealistbygg, innom problemene med strømlinjeformede Block Watne-rekkehus, til noen lekkerheter for de få i Barcode, før han til sist endte opp med å erklære et billig-boligprosjekt i St. Halvardsgate i Oslo for «antikrist».

Men kritikk gir sjelden fullstendige svar. Hvordan kan det egentlig ha seg at boligprisene aldri har vært høyere i landet, mens anmeldere som Brochmann synes kvaliteten på noen nyoppførte boliger er så dårlig at han iblant kan ønske seg tilbake til 1890-tallet?

Annonse