Annonse
14:45 - 10. januar 2014

Forglem meg

En stund ser Amnesia ut til å kunne bli husket. Men slutten går rett i glemmeboken.

Kammerdrama: Maktkampen mellom Thomas (Christian Rubeck) og Kathrine (Pia Tjelta) får en vri når han mister hukommelsen på ei øde øy.
Annonse

Komplett hukommelsestap blant unge, friske mennesker er så vanlig på film at det for meste er blitt en forglemmelig klisjé, ytterligere forsterket av at fenomenet omtrent ikke eksisterer i virkeligheten. Tittelen Amnesia er for eksempel anvendt et tosifret antall ganger de siste årene.

Denne typen filmer handler gjerne om mennesker som desperat forsøker å samle sammen trådene fra sitt eget liv etter å ha mistet minnet i en ulykke. På sitt beste – som i Memento eller Jason Bourne-filmene – brukes hukommelsestapet til å skape usikkerhet om hva som er virkelig, samt undersøke eksistensielle spørsmål som skyld, identitet og hevn. På sitt verste er det en billig gimmick for filmskapere som egentlig ikke har noe å lage film om.

Sånn sett er tittelen til regissør og manusforfatter Nini Bull Robsahms knappe samlivsthriller heldigvis mer misvisende enn rettledende. Joda, hovedpersonen Thomas (Christian Rubeck) – en selvtilfreds, bestselgende forfatter – får seg et kakk i hodet, og vet plutselig ikke hvem og hvor han er. Men resten av filmen handler mer om psykopatiske personlighetstrekk og labile maktforhold i samlivet med Kathrine (Pia Tjelta), enn om Thomas’ kamp for å finne ut av egen identitet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse