Annonse
13:46 - 24. juli 2014

Folkets musikk

En nevepumpende tenåring er kanskje alt som er igjen av den romantiske kunstnermyten.

Lyden fra gata: En litefeet-utøver på subwayen i New York. Der fattigdom og ghettokultur i USA stadig inspirerer til nye urbane musikkbevegelser, handler det i Europa mest om å ha det fett på en technofest. Foto: Yan Cong
Annonse

Detroit var en gang juvelen i det amerikanske industrieventyret, men allerede mot slutten av 1960-tallet begynte lakken å skalle av motorbyen. Byen gikk opp i flammer under noen av de største raseopptøyene USA har sett. På midten av 1980-tallet var bykjernen spøkelsesaktig forlatt og minnet mest om en dystopisk visjon hentet fra en J.G. Ballard-novelle.

Ut fra dette post-industrielle marerittet steg sjangeren Detroit Techno, en sjanger som fortsatt inspirerer og hylles av musikere og fans over hele verden. Enklere og billigere tilgang til produksjonsmidlene i form av elektronisk musikkutstyr sparket i gang techno-sjangeren, og som i den tidlige bluesmusikken bygget subkulturen på en tankegang om fellesskapet og kollektivet. Betegnende nok ble de største ware­house-festene i Detroit holdt i Henry Fords gigantiske spøkelsesfabrikk, The Packard Plant. Det er fristende å tenke seg at sosial nød avler stor kunst.

I lys av eksempelet fra Detroit burde vi nå kanskje vente oss en ny musikalsk gullalder i et Europa på randen av konkurs? Interessant nok er det de mest utskjelte sjangrene som har blomstret i disse økonomiske nedgangstider. Electronic dance music (forkortet til EDM) har for lengst blitt en global melkeku, og har med artister som David Guetta og Avicii funnet husrom og varme både på hitlistene og blant kritikere og bransjeaktører. Undersjangere som trance, hardstyle, drum’n’bass (pluss pluss) har derimot måttet tåle hard medfart blandet med iskald ignoranse fra de fleste hold. Det er allikevel disse sjangrene som først og fremst setter kollektivet i sentrum i dag. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse