Annonse
15:51 - 24. juli 2014

Folkelig bak fornem fasade

Tydelige manifestasjoner av kultur, rikdom og det nye, urbane Norge løftes opp i lyset når A-lab arkitekter tegner terrasseblokk i Bjørvika.

Uortodoks: Med en spektakulære beliggenhet, elegante tekniske løsninger og sandkasser i niende etasje er A-labs leilighetskompleks en imponerende og morsom tumleplass for urbane boligkjøpere. Synd da at interiørene domineres av sterile overflater og meningsløse statussymboler, skriver Gaute Brochmann. Foto: Ivan Brodey
Annonse

At kultur og kapital i gamle Norge utgjør to helt fristilte størrelser uten noen indre sammenheng, er et dogme gjentatt til det kjedsommelige. Men det er simpelthen umulig å begynne en anmeldelse av A-labs luksusleiligheter i Bjørvika på noen annen måte enn å påpeke hvor forbløffende gyldig denne potensielle fordommen faktisk viser seg å være.

Nå tror jeg ikke nødvendigvis at den pyramideformede øvre boligdelen av DNB, Østbygget, i Barcode er designet som en direkte hommage til Olav Selvaag og hans terrassehus, som det brede lag av folket omfavnet med slik kjærlighet for noen tiår siden. Men vel inne i leiligheten til en storfornøyd beboer som nettopp har investert småpene 18 millioner for å få hjemmeadresse i hjertet av Bjørvika, er det umulig å la være å tenke på hvor perfekt disse deluxe-terrassehusene passer inn i hjertet av det nyrike Norge.

Det er selvsagt urettferdig mot A-lab å begynne en omtale av huset deres på denne måten. Med sitt uortodokse boligkompleks på toppen av en ellers ganske alminnelig kontorblokk, har de skapt et bomiljø med en distinkt særpreg og en rekke tydelige kvaliteter utover tomtens opplagt attraktive beliggenhet et steinkast fra fjorden og Oslo S.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse