13:28 - 27. februar 2014

Et annet fjernsyn er mulig

Det er ikke slik at tv er dumt – det bare tenkes og lages sånn.

Interaktivt: Spider, med internett som tema og Erik Meyn som programleder, var et av de første programmene på NRK TO. Den eksperimentelle formen var omstridt – etter første direktesending skal Meyn ha fått over 30 000 e-postmeldinger fra folk som ikke likte det de så. Foto: Skjermdump/Youtube

KOMMENTAR

13. desember i fjor undertegnet NRK og rettighetsorganisasjonen Norwaco en avtale som gjør det mulig for statskanalen å tilgjengeliggjøre alt materiale den har produsert og kringkastet før 1. januar 1997 på nett. Det dreier seg om mellom 30 000 og 40 000 timer tv og omlag 70-80 000 timer radio, og siden det å tilgjengeliggjøre dette er tidkrevende arbeid, vil kanalen i første omgang prioritere stoff som er hyppig etterspurt av publikum og materiale som har relevans for aktuelle saker.

Dermed må man formodentlig vente en stund på en omfattende tilgjengeliggjøring av de eksperimentelle og bevisst utradisjonelle programmene som fulgte i kjølvannet av lanseringen av NRK TO i 1996. Denne satsningen har med årene fått et oppsiktsvekkende dårlig rykte innad i bransjen, og latterliggjøres stadig oftere som en fiasko som illustrerer hvor galt det kan gå når man beveger seg utenom internasjonalt etablerte standardkonsepter. Men selv om programmer som Puck, Spider, Direkte lykke og Oppgang B varierte i kvalitet, utgjør denne epoken i NRKs historie et interessant studium i en tid der tv-mediet er i ferd med å polariseres.

Annonse