Annonse
11:35 - 11. juli 2014

En beleilig sannhet

Forestillingen om at amerikanske tv-serier «ble bra» på 2000-tallet sier mer om tv-kritikken enn om tv-dramatikken, skriver Aksel Kielland.

Kommersialisert tv-kritikk: Etter suksessen til AMCs Breaking Bad startet kabelkanalen sitt eget talkshow viet til diskusjon av tv-serien, ledet av komiker Chris Hardwick. Her gjester Breaking Bad-skaper Vince Gilligan og skuespiller Julie Bowen. Foto: Jordin Althaus/AMC
Annonse

Når mediehistorien om 2000-tallet en gang skal skrives, vil den samvittighetsfulle historiker måtte vie den amerikanske tv-dramatikken en god del tid og oppmerksomhet. Nøyaktig hva man skal skrive om tv-seriene fra denne æraen er langt mindre åpenbart, og forstemmende mye av det som de siste 15 årene har vært skrevet om disse fiksjonsseriene fremstår i dag som ren og utilslørt hype.

Én ting historikerne utvilsomt vil finne, er at denne nye gullalderen innen tv-dramatikk sammenfaller med fremveksten av en type kritikk som er bygget på fankultur og muliggjort av nettmedienes gradvis økende prominens. Dette er en kritikk som opprinnelig vokste frem utenfor etablerte kritiske fora, men som har påvirket disse i takt med at papirmedienes økonomi og mandat til å diktere den kritiske agendaen er blitt svekket. Og siden det ikke fantes noen virkelig konsolidert tradisjon for seriøs tv-kritikk, var det relativt lett for den utpreget velvillig innstilte fankritikken å etablere sitt hegemoni.

I vår kunngjorde nettstedet Television Without Pity at det ville stanse driften, og nyheten førte til en spontan liten bølge elegiske tilbakeblikk på én av de viktigste arenaene for utviklingen og utbredelsen av den såkalte recap-sjangeren. Recap-tekster er den litterære formen som mer enn noe annet har definert nettbasert tv-kritikk på 2000- og 2010-tallet: tekster der målet er å oppsummere det som har skjedd i en gitt episode av et gitt tv-program og supplere med vittige og/eller analytiske bemerkninger.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse