Annonse
10:42 - 06. juni 2014

Den reproduserte konserten

Hologrammer, imitatorer og musikernes egne barn står klare til å holde showet gående når veteranene faller fra, skriver Knut Schreiner.

Fremtidsvisjon? Årets sesong av talentshowet American Idol sluttet med et smell da finalisten Caleb Johnson sang Kiss-låtene «Love Gun» og «Shout It Out Loud» i duett med Gene Simmons. Foto: Kevin Winter/Getty images
Annonse

Forrige uke spilte The Rolling Stones for syvende og aller siste gang i Norge. Første gang var for veldig lenge siden – i 1965, da ideen tenåring så vidt var funnet opp. Selv så jeg begge konsertene de spilte på Valle Hovin i 1990, da Bill Wyman fortsatt var med, og en svært vital opptreden samme sted sommeren ’98. De som ble født den sommeren, hadde mulighet til å gå på forrige ukes konsert på Telenor Arena – uten voksenfølge. Men hva med barna mine på tre og seks år, vil de få muligheten til å gå på Stones-konsert i fremtiden? Antagelig.

Når man diskuterer musikkens kommersielle grenser, kommer man ikke utenom bandet Kiss. Bandets grådige frontmann Gene Simmons har uttalt at det ikke er utenkelig at Kiss en gang i fremtiden vil bli erstattet med nye medlemmer: altså leies ut som et franchise, med unge gutter bak de ikoniske maskene, lenge etter at han selv og Paul Stanley er døde. Ser man rundt seg i dagens konsertmarked, er det ting som tyder på at vi nærmer oss Simmons’ visjon.

Etter cd-ens død har live overtatt som den viktigste økonomien i musikkbransjen. Men det er én essensiell forskjell på innspilt musikk og musikk i konsertform: Mens innspilt musikk kan spille i det uendelige og overalt på radio og strømmetjenester, har ikke livemusikk tradisjonelt kunnet løsrives fra artisten i kjøtt og blod

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.