Annonse
13:45 - 14. november 2014

Darth Vader med gitar

65-årig gitarhelt med venner gjør et nytt forsøk på å lage ungdomsmesterverket som forsvant.

Blod på strengene: James Williamson (t.v.) spiller gitar med hele kroppen. Her er han på scenen med Stooges i 1973 sammen med Iggy pop. Foto: Heather Harris
Annonse

ANMELDELSE

James Williamsons største bidrag til rockehistorien kommer syv sekunder inn i åpningskuttet «Search and Destroy» på platen Raw Power med Iggy and the Stooges fra 1973. Det er en gitarsolo som hopper ut av høyttalerne og trekker deg inn i flammene. Du må bare komme nærmere den lyden! Låta regnes som et av pønkens hovedverk, men hva hadde den vært uten Williamsons blodige strenger?

For det som kjennetegner Williamsons gitarspill, er at det er fysisk – han spiller med hele kroppen. Det handler ikke om notene, men hvordan han slår dem an. Han får deg til å føle, ikke tenke. The Smiths-gitaristen Johnny Marr sa en gang: «Han har de tekniske kvalitetene til Jimmy Page, uten å være like utstudert, og kulheten til Keith Richards, uten å være slurvete. Han er både demonisk og intellektuell – omtrent slik du ville forestille deg at Darth Vader hadde hørtes ut dersom han spilte i band.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse