Annonse
14:54 - 02. januar 2014

Dårlig år for kunst

2013 var ikke et godt år for å feire noe som helst i kunstlivet, skriver Tommy Olsson.

Sekkeprotest:19. november oppfordret en rekke kunstnerorganisasjoner folk til å dekke til kunst som en markering mot varslede (og avlyste) kutt i statsstøtten. Foto: Behzad Farazollahi
Annonse

Da Kunstkritikk – tidligere Kunstkritikk.no – feiret tiårsjubileum noen uker før jul, var jeg, som alltid når det skjer noe virkelig hyggelig, forhindret fra å delta. Men det stopper meg jo ikke fra å gjøre mine egne refleksjoner i møte med historiens avgrunn. Det er jo slikt et jubileum er til for, bortsett fra de opplagte aktivitetene.

Det har skjedd mye i de ti årene, men med 2013 bak oss er situasjonen for kritikken egentlig ikke noe å feire. Det kunne vi heller ha gjort tidligere. For vi skal ikke veldig langt tilbake i tid for å finne en tilstand der enhver lokalavis fortvilt prøvde å knytte til seg en kunstkritiker. Der var seminarer og pizza, og spesifiserte utdannelser ble startet på universitetsnivå.

Kunstkritikerne levde – i hvert fall tilsynelatende – fryktelig interessante liv, og ble stadig mer til stede i offentligheten. I noen ekstreme tilfeller – meg – var det skrivende kunstmennesket i en lang periode nær sagt overalt hele tiden. Jeg er jo her fortsatt, men nå er det tatt for gitt, og også muligens på overtid. At støyen rundt denne nisjeaktiviteten har stilnet, var en rimelig forutsigbar utvikling – det triste er at vi i praksis er tilbake til start.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse