Annonse
14:35 - 10. januar 2014

Bruk og bevar-mentaliteten

I skyggen av regjeringsblokker og museumsflyttinger viser restaureringen av Universitetet i Oslo stillferdig, men insisterende hvilke kvaliteter som ligger i gjenbruk av gamle hus.

På utsiden: For de fleste av oss er det de nye ytterveggene med sin originale hvitfarge som er den mest synlige endringen etter at riksantikvar, Statsbygg og arkitekt har gjort sitt. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

– Det er som å komme på jobb på Slottet, smiler den unge jusprofessoren og nikker mot sitt nyinnredete kontor i vestfløyen av Universitetets Domus Media. Og setter med denne enkle setningen fingeren på alle de tre sentrale forholdene som gjør rehabiliteringen av Universitetet i Oslo så vellykket.

For det første er jo dette vakkert og historisk betydningsfullt bygningskompleks som nå er tatt vare på og gjort enda finere. Som de mange forbipasserende på Karl Johan har kunnet bivåne, har alle fasadene fått en overhaling, der hvit kalkmaling har erstattet den gulfargen vi alle kjenner, men som viste seg å være et resultat av av feiltolking av gammel puss som hadde gulnet, mer enn den gamle malermesterens egentlige ønske.

Den virkelige åpenbaringen er imidlertid å finne på innsiden, hvor vegger og gulv, møbler og maling, elektrisk anlegg og ventilasjon enten er plukket ned eller spikret fast. Byttet ut eller satt i stand.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse