12:18 - 17. juli 2014

Britisk humor, italiensk vemod

Michael Winterbottom har laget en komedie som vil mer enn å få publikum til å le.

Gamle venner: Rob Brydon (til venstre) og Steve Coogan spiser og imiterer seg gjennom Italia. Foto: Crescenzo Mazza/Rev. Films

De fleste mennesker som nærer en genuin interesse for gastronomi, når før eller siden et stadium hvor de er mer opptatt av at maten de spiser skal være interessant enn at den skal være god. I The Trip to Italy synes Michael Winterbottom å ha en lignende tilnærming til humor: Steve Coogan og Rob Brydons kulinariske dannelsesreise gjennom Italia byr på mange vitser, men det er langt fra alle som har som mål å få publikum til å le.

De britiske komikerne lirer tilsynelatende av seg fornærmelser og kjendisimitasjoner på autopilot, og filmspråket bygger kun unntaksvis opp under de humoristiske poengene. Winterbottom er mer interessert i hva som ligger bak morsomhetene – humor er de to middelaldrende komikernes morsmål, og en vits kan bety så mangt.

The Trip to Italy er den etterlengtede oppfølgeren til The Trip fra 2010, og er som forløperen bygget opp rundt Coogan og Brydons uforlignelige kjemi, slik den opprinnelig ble demonstrert under rulleteksten i Winterbottoms A Cock and Bull Story (2006). Der sistnevnte var en ambisiøs og særdeles vellykket metaadaptasjon av Laurence Sternes roman The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman, er The Trip-serien et langt mer beskjedent og overskuddspreget prosjekt. Begge filmene er redigert ned fra seks episoder lange miniserier produsert for tv, og begge belager seg på at dynamikken mellom Coogan og Brydons karikerte fremstillinger av seg selv er nok til å holde på publikums interesse.

Annonse