Annonse
10:43 - 20. juni 2014

Breaking Bad er moderne høykultur

Breaking Bad er en tv-serie som utvilsomt tilhører moderne høykultur.

Moderne høykultur: Breaking Bad er både underholdning og kunst, akkurat som nesten alt det beste i vestlig kultur alltid har vært det. Foto: TV Norge
Annonse

Den amerikanske tv-serien Breaking Bad (2008–2013) har det til felles med fem-seks andre slike serier – fra The Sopranos (1999–2007) og fremover – at de mer enn noen film eller roman fra samme periode, omtales og diskuteres og refereres til i det litterære feltet, innenfor akademia og utenfor.

Dette må skyldes mange ting: Breaking Bad er lett å se, full av elementær dramatikk og god på cliffhangers. Begynner man først å se den, fortsetter man gjerne til siste slutt, og siden dette i alt tar 62 episoder og nærmere to hele døgn, blir man også godt kjent med personene, fremfor alt naturligvis hovedpersonen, den kreftrammede kjemilæreren Walter White, som i hemmelighet begynner å lage metamfetamin for å finansiere sine medisinske utgifter og forsørge familien. Fra nesten første stund oppdager han at det er mer livgivende å være forbryter enn en hardt presset familiefar. Hva har han egentlig å tape? Og har han ikke egentlig mye å bevise og ta igjen og hevne for den urettferdighet han har opplevd gjennom årene?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.