Annonse
02:07 - 11. juli 2014

Arkitektenes rette element

Nybygg Dælenenggata 36 er så påfallende mye bedre enn det aller meste som bygges av boliger i Oslo i dag at det reiser et ubehagelig spørsmål: Er Element arkitekter geniale? Eller er det alle vi andre som er komplette idioter?

Oslo-oase: Kombinasjonen av smart planløsning, luftig takhøyde og utstrakt bruk av glasselementer gjør Dælenenggata 36 til et usedvanlig vellykket boligblokkprosjekt. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Det handler om penger. Det vil si: Dælenenggata 36 i Oslo viser jo med all tydelighet at boligbygging i 2014 kan være så mye mer enn en enkel brøk der et gitt antall kvadratmeter spys ut til et gitt markedssegment til en gitt kostnad. Men jeg må allikevel begynne med å påpeke at dette er et ordinært, kommersielt prosjekt, der en alminnelig, privat utbygger har oppført et hus for salg – og tjent penger på det.

Grunnen til at dette er så viktig å nevne, er ganske enkelt at Dælenenggata 36 er et så mye bedre bolighus enn det man vanligvis ser i Oslo, at det nesten ikke er til å tro at det er oppført innenfor de samme rammene som den store bolken av prosjekter innenfor samme sjanger. På toppen av det hele er det en helt tilforlatelig tomt i et lite fasjonabelt nabolag på østkanten. Her har Element arkitekter sammen med sin kvalitetsorienterte, urbant utforskende byggherre gått utenfor seg selv og bygd et hus som gjør at boligarkitektur i Oslo plutselig går fra å være en liten, ubehagelig detalj i en politisk hodepine, til å fremstå som åndsverk av ypperste klasse.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse