Annonse
13:40 - 31. juli 2014

Antikrist i St. Halvards gate

Mot bakteppet av boligmangel i Oslo går det an å skjønne at leiligheter som disse godkjennes, selges og til og med kjøpes. Men at arkitekter faktisk tegner dem, er nesten umulig å forstå.

Nedtur: Leilighetene i St. Halvards gate 20 holder en grei standard og møter alle tekniske forskrifter. Men trange, mørke rom og intetsigende materialer vitner til at arkitektene ikke hadde høyere ambisjoner enn dette når det kom til å skape et godt bomiljø, skriver Gaute Brochmann. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Heisdørene glir opp og åpenbarer helt ut av det grå noen grove, braskete kryssfinérplater som er klasket opp på veggene der inne. Og jeg snapper etter været mens jeg kjenner en iling løpe gjennom kroppen, sammen med en ubendig trang til synke sammen med kinnet mot den ru overflaten og bli her inne til noen redder meg ut. For etter å ha beveget meg gjennom et utvalg av de ferskeste tilvekstene til hovedstadens boligarkitektur, fra ypperlig nybyggeri på trang tomt til Barcode-leiligheter og rekkehus, har jeg nå nådd bunnen. Og det var et langt og hardt fall.

Voldsomme ord fra en som vanligvis fnyser av finslige arkitekter som snakker med blomstrende metaforer om viktigheten av taktile verdier i hverdagsarkitekturen. Men her, i det kanskje mest sterile, minst personlige bygget jeg har oppholdt meg i – skatteetatens kontorbygg og Ikeas lageranlegg inkludert – er det umulig å ikke la seg fjetre av hvor tungt deprimerende betong, gipsplater og linoleum kan virke på en ellers robust sjel når de to gudene det svares til er tekniske forskrifter og bunnlinje. Og altså hvilke euforiske emosjoner litt tekstur og levende materiale faktisk kan skape når kontrasten til resten av bygningen bare er stor nok.

Urbanium, utbyggeren av St. Halvards gate 20, vil kunne påpeke at leilighetene deres er bygget for at så mange som mulig skal få råd til å kjøpe egen bolig. Men for det første er ikke leilighetene direkte billige. For det andre fortjener folk mye bedre uansett hvor lite penger de har. Og for det tredje kan ikke problemet her bare ligge i kron og mynt.

Annonse