Annonse
10:33 - 05. september 2014

Afrikas funkis-hovedstad

Eritreas hovedstad Asmara er et unikt museum for italiensk, modernistisk arkitektur. Nå arbeides det for å få byen på Unescos liste over verdensarven.

Futuristisk: Giuseppe Petazzis Fiat-verksted fra 1938. Foto: Edward Denison, 2014
Annonse

At tidligere fanger protesterer mot at fengselet rives, hører til sjeldenhetene. Men det skjedde da rivningskulen truet det gamle Caserna Mussolini, midt i Eritreas hovedstad Asmara. Som navnet antyder, ble fengselet bygget mens Eritrea lå under Benito Mussolinis italienske fascistregime.

Det aller meste av Asmara ble bygget i noen hektiske år mellom 1935, da Eritrea fungerte som brohode for Mussolinis inntog i Etiopia, og 1941, da de allierte kastet ut italienerne. Italienske arkitekter fikk oppført en mengde ambisiøse bygninger i Asmara, inkludert et bilverksted med 30 meter brede «vinger» av betong, uten søyler.

Et stort team går nå fra dør til dør for å kartlegge alle bygninger i byen, fortalte den engelske arkitekturforskeren Edward Denison under et foredrag i Oslo denne uken.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»