Annonse
10:33 - 05. september 2014

Afrikas funkis-hovedstad

Eritreas hovedstad Asmara er et unikt museum for italiensk, modernistisk arkitektur. Nå arbeides det for å få byen på Unescos liste over verdensarven.

Futuristisk: Giuseppe Petazzis Fiat-verksted fra 1938. Foto: Edward Denison, 2014
Annonse

At tidligere fanger protesterer mot at fengselet rives, hører til sjeldenhetene. Men det skjedde da rivningskulen truet det gamle Caserna Mussolini, midt i Eritreas hovedstad Asmara. Som navnet antyder, ble fengselet bygget mens Eritrea lå under Benito Mussolinis italienske fascistregime.

Det aller meste av Asmara ble bygget i noen hektiske år mellom 1935, da Eritrea fungerte som brohode for Mussolinis inntog i Etiopia, og 1941, da de allierte kastet ut italienerne. Italienske arkitekter fikk oppført en mengde ambisiøse bygninger i Asmara, inkludert et bilverksted med 30 meter brede «vinger» av betong, uten søyler.

Et stort team går nå fra dør til dør for å kartlegge alle bygninger i byen, fortalte den engelske arkitekturforskeren Edward Denison under et foredrag i Oslo denne uken.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur