13:06 - 04. april 2013

Syndere i vårsol

Med Spring Breakers har Harmony Korine funnet ungdoms­kilden – både for seg selv og en aldrende kunstform.

Sex, rus og subultur: Harmony Korine slo igjennom med manuset til filmen Kids i 1995, og også denne gangen byr han på presise observasjoner fra en spesiell ungdomskultur. Ashley Benson, James Franco og Vanessa Hudgens i Spring Breakers. Foto: SF Norge

«Bikinifilmproduksjon er et helvete», sier en filmprodusent i den ville satiren Lord Love a Duck (George Axelrod, 1966), mens en horde av lettantrukne jenter danser utfordrende på stranden foran ham: «Det er en endeløs jakt etter nye ansikter.» Den livstrette mogulen er en parodi på Samuel Arkoff, som laget en strøm av bagateller med viltre damer i strandtøy på 1960-tallet. Med Lord Love a Duck forsøkte Axelrod å slå to fluer i ett smekk: skape en smart, kritisk og undergravende komedie, som ved hjelp av bikinikledde kropper henvendte seg til det samme publikummet som beach party-filmene den parodierte.

En ikke helt ulik strategi preger markedsføringen av Harmony Korines nye film Spring Breakers: Den fremstår som en overfladisk og uproblematiserende feiring av Paradise Hotel-generasjonen på collegeferie til Florida. Men filmens outrerte form og handling – der en gruppe ungdommer utfører et brutalt ran som om det bare var en lek med populærkulturelle referanser – har mer til felles med en annen arthouse-film fra 60-tallet: Jean-Luc Godards Bande à part (1964). Uansett: Under det glatte Skrillex-lydsporet, de infame drikkelekene og det neonfargete badetøyet skjuler det seg skremmende presise og poetiske observasjoner av vår tids ungdomskultur, medieforbruk, samt de mest fascinerende og forvirrende sidene av det amerikanske samfunnet. Det er slettes ikke dårlig for en film som ellers kan skilte med 80 minutter med barnestjernene Vanessa Hudgens, Selena Gomez og Ashley Benson i bikini.

 

Annonse