Annonse
09:50 - 18. oktober 2013

Solaris illustrert

Øyvind Rimbereids sci-fi-dikt er tatt til operascenen, i en renskåren oppsetning som kunne våget mer.

Ung oppsetning: Opera-versjonen av langdiktet Solaris korrigert henter krefter fra flere studentmiljøer. Foto: Jörg Wiesner
Annonse

Solaris korrigert som opera? Ideen er pirrende, men vågal.

Øyvind Rimbereid utga sitt lyriske fremtidsportrett av hybridbyen Stavgersand på «Norwgs vestkyst» så sent som i 2004; likevel oppleves langdiktet allerede som en klassiker i norsk poesi. Gjennom den obstfelderske undringen til en robot­operatør – en nokså gjennomsnittlig Obi-Wan Nordmann anno 2048 – undersøker diktet sosiale, psykologiske og eksistensielle konsekvenser av en tenkt teknologisk og politisk utvikling. Det skjer ikke minst gjennom et særegent blandingsspråk, med elementer fra siddis-dialekt, engelsk, norrønt og tysk.

Rimbereids tematisk høypotente dikt nærmest ber om visualisering. Samtidig er det beskjedent med dramatiske kvaliteter ved denne tenksomme teksten, der perspektivet kan skifte fra cellenivå til kosmisk blikk på få linjer.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse