Annonse
15:18 - 23. mai 2013

Skumring og demring over Croisetten

Ingen vet om filmmediet er døende, eller om det er en nykonfirmert fjortis. Filmens fremtid finnes uansett i Cannes’ mørke bakgater.

Ringrever: I fjor besøkte regissør James Toback (til venstre) og skuespiller Alec Baldwin (til høyre) Cannes for å forsøke å lokke til seg midler til et fiktivt prosjekt med Baldwin i hovedrollen. Resultatet ble dokumentaren Seduced and Abandoned. Foto: Festival de Cannes
Annonse

«Å være filmskaper er som å være håpløst forelsket i verdens verste kjæreste», sier regissøren James Toback i sin nye dokumentar Seduced and Abandoned: «Du blir konstant forført, bare for å bli brutalt forlatt.» Filmen er en humoristisk sløying av denne ustabile elskerinnen, illustrert gjennom et fornøyelig innsyn bak den luksuriøse fasaden til verdens viktigste filmfestival: Her foregår det daglig en rå og hjerteløs kniving om å tiltrekke seg finansiører for kommende prosjekter.

Toback og kompanjong Alec Baldwin besøkte rivieraen i fjor for å se om de kunne lokke til seg midler til et fiktivt prosjekt med Baldwin i hovedrollen. Det mest fascinerende med dokumentaren er likevel intervjuene de fikk på Croisetten med noen av de største navnene i filmverdenen. Du skjønner at forholdene er blitt brutale når både Martin Scorsese, Francis Ford Coppola og Roman Polanski krymper i stolen og blir usikre som små skolegutter idet de konfronteres med spørsmål om erfaringene fra filmfinansenes verden.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse