Annonse
04:00 - 25. januar 2013

Quentin i Kongo

Tarantinos Django Unchained snur gamle fordommer på hodet. Så totalt at de blir som nye igjen.

Pervers: Plantasje-eieren Candie (Leonardo DiCaprio) iscenesetter blodige kamper mellom slaver for de hvites forlystelse, og kan fremstå som en stedfortreder for Tarantino selv. Foto: Filmweb
Annonse

KOMMENTAR

Quentin Tarantino har alltid anklaget sine kritikere for en manglende evne til å se forskjellen mellom virkelighet og fiksjon. Kanskje er det han selv som begynner å få problemer med dette. Både i sin fiksjon og i virkeligheten. Som i et intervju med britiske Channel 4 nylig, hvor han får et nokså uskyldig spørsmål om forholdet mellom fiksjonsvold og virkelig vold. Da rakner det fullstendig. Tarantino nekter å besvare spørsmålet, med følgende begrunnelse: «Jeg er ikke din slave og du er ikke min herre. I’m not your monkey.» Er dette fullbyrdelsen av filmskaperens hyllede dekonstruksjon av slaveriet i amerikansk historie – Tarantino selv som slaven som nekter å lyde oppsynsmannens pisk?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse