Annonse
10:02 - 01. februar 2013

På trollfjellet

Filmregissør Emir Kusturica mistet hjembyen Sarajevo under Bosnia-krigen. Derfor har han nå bygd sin egen landsby.

På torget: Filmregissør Emir Kusturica i sin egen landsby. Kusturica er også involvert i andre prosjekter i området, for eksempel arbeides det for å kjøpe opp bjørner fra dyrehager, og tilbakeføre dem til naturen og nasjonalparken som omgir landsbyen. Han vil også lage et vannkraftverk i fjellene, slik at Kustendorf blir verdens første filmfestival drevet av vann. Foto: Dragan Karadarevic
Annonse

– Velkomment til landsbyen min! 

Stemmen til den serbiske filmregissøren Emir Kusturica buldrer over de små trehusene, i det han slår ut med armene og gir skuespilleren Audrey Tautou en klem. Vi er i Drvengrad, i fjellene i sørvest-Serbia, på Kustendorf filmfestival. Kameraene klikker i vei, fotografene albuer seg fram. Franske Tautou – den fabelaktige Amelie fra Montmartre – smiler på filmstjernevis. I noen korte øyeblikk er Drvengrad kaotisk. Men så forsvinner Tautou, og Kustendorf siger tilbake til sin sedvanlige festivalmodus.  

Når Kusturica sier «landsbyen min», mener han det bokstavelig. I 2005 bygde han Drvengrad fra grunnen av. 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.