Annonse
04:36 - 10. mai 2013

«Og så var jeg kongen, og du var dronningen»

Trønderske, nordnorske og vestlandske barn leker på østlandsdialekt, og har gjort det i minst 80 år. Hvorfor?

Alternative verdener: Når barna i Sollia barnehage i Volda samles til rollelek, forlater de sunnmørsdialekten og slår over til standard østnorsk. Fra venstre: Sofia Nedrelid, Maria Sande Arnevik, Marthe Olava Ertresvåg (med stripete lue) og Mathea Sande Arnevik. Foto: Marius Beck Dahle
Annonse

Figurene i sandkassen i Sollia barnehage i Volda ser ved første øyekast ut som generiske norske barn, og lite mer. Rosa og blå toppluer, posete parkdresser, cherrox som har gått gjennom ild, vann og søle. Men inne i de kortvokste kroppene bærer ungene på hele verdener. De er frisører, bussjåfører, kokker, mødre og fedre. Og inne i de verdenene finnes andre språk, eller kanskje heller: ett annet språk.

Idet liksombussen forlater holdeplassen, eller dukken legges på stellebordet, byttes nemlig barnas klingende sunnmørsdiftonger ut med en-endelser og forfinet østlandsdialekt.

På Vestlandet foregår rolleleken på talt standardbokmål. 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.