Annonse
13:28 - 03. januar 2013

Obsternasig ire i Hollywood

Martin McDonagh sammenlignes stadig med Quentin Tarantino, men har et helt annet vidd.

Mørke absurditeter: Tom Waits er blant navnene på rollelisten i den stjernespekkede mørke komedien Seven Psychopaths. Foto: Filmweb
Annonse

Det var en aften i 1996, på Evening Standard Theatre Awards i London, at irske Martin McDonagh vant prisen for beste nykommer og ba Sean Connery – selveste 007 – dra til helvete. Det skulle utbringes en skål for dronningen, og iren ville ikke slutte å skravle. «Shut up or leave» sa Connery, med en bestemt hånd på McDonaghs skulder. «Fuck off», kvitterte han. Og vips var den unge dramatikeren på alles lepper. Siden har han skrevet to skuespilltrilogier, et Broadway-stykke, en prisvinnende kortfilm og laget to spillefilmer, hvorav en hadde norsk premiere første juledag.

McDonagh ble født i London, men av irske foreldre. Foreldrene flyttet senere tilbake til Galway mens Martin og broren, filmskaper John Michael McDonagh, vokste opp sammen i London, og tilbrakte sommerene på irskekysten. Frem til The Pillowman i 2003 foregikk også alle teaterstykkene hans der. I 2008 tok McDonagh sin signaturmiks av bekmørk tematikk og voldskomikk til Belgia, nærmere bestemt In Bruges, og dermed opp på det store lerretet. Nå gyver han løs på et nytt kontinent.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse