Annonse
13:08 - 20. juni 2013

Matt, nordisk vår

Terje Tønnesen og hans kammerorkester er vitale musikere. Men hva skjer med repertoaret?

Styrke: Styrken til kunstnerisk leder i Det Norske Kammerorkester, Terje Tønnesen, ligger i eksperimentviljen. Hvorfor dette repertoaret? Foto: Tommy Normann/DNK
Annonse

Kommentar

Det Norske Kammerorkester (DNK) er utvilsomt et av landets mest vitale og fleksible klassiske ensembler. Til tross for den stadige utvekslingen av medlemmer, fremstår orkesteret som imponerende samlet, og i konsertøyeblikket er spenningen tidvis til å ta og føle på. Mye skyldes deres kunstneriske leder, fiolinisten Terje Tønnesen, som har vært med siden starten i 1977. Han er en sjelden, levende og tenkende kunstner som igjen og igjen samler musikere fra øverste hylle til inspirerte produksjoner.

Tønnesens styrke ligger dels i eksperimentviljen og detaljarbeidet knyttet til fortolkningen av det enkelte verket, dels i evnen til å tenke helhetlig omkring verkets og konsertens kontekst. Begge deler skjer med et alvor og en tilstedeværelse som redder resultatet fra så vel utvendig publikumsfrieri, som tørr vitenskapelighet. At tilnærmingen likevel kan egge til diskusjon, tjener Tønnesen til ære.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse