Annonse
12:31 - 30. mai 2013

Kritikk av den shoppende fornuft

Theatertreffen er scenekunstens svar på Bundesliga. Hvert år samler man de ti beste stykkene fra hele det tyskspråklige området. En potent Elfriede Jelinek stikker seg ut i år.

Ypperte klasse: Berliner Theatertreffen er et Gesamtkunstverk som lokker med Tysklands beste teaterstykker på ett brett. Her fra Elfriede Jelineks stykke av året. Foto: Julian Röder
Annonse

Min notisblokk tok fyr under oppsetningen av Elfriede Jelineks nyeste teatertekst. Die Strasse. Die Stadt. Der Überfall er en ordflom – som vanlig – men lettere tilgjengelig og mer poengtert enn det vi har hørt tidligere, og Jelinek selv investerer seg i teksten på en måte som fordobler alle kveldens utsagn.

Stykket handler om mote, München og Maximiliansstrasse, byens fornemste handlegate. Scenegulvet er dekket med isbiter, det funkler og skinner, men isen gjør det også vanskelig for kundene å holde seg oppreist. Musikerne sitter i et utstillingsvindu, lyset er hvitt og grelt. Det sitter publikum både foran og bak scenen. Moteverdenens altregistrerende blikk behersker hele salen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse