Annonse
15:20 - 17. januar 2013

Helt forjævlig

Beklager ordbruken, men subtile omskrivinger og normal folkeskikk er ikke sterke nok verktøy til å gi en adekvat beskrivelse av hotellet The Thief.

Etterlyser sammenheng: Interiøret oppleves som maskering og kulisser, skriver Gaute Brochmann. Foto: Marcel Leliënhof
Annonse

Utenpå er The Thief et måteholdent hus i den forstand at det glir sømløst inn blant alle de andre smått påkostede fasadene på Tjuvholmen. Slik fremstår bygningen ganske avklart i det ytre, om ikke slående vakker ved første øyekast. Det er først etter en rundtur inne i selve hotellet at eksteriøret ved gjensynet oppleves som noe så befriende anstendig, at det vokser til prosjektets fremste aktivum. Og når skylden i det følgende skal fordeles, kan det være at arkitekten egentlig fortjener å slippe billig unna. All den tid ytterveggene er fine og byggets infrastruktur virker greit egnet for hotelldrift. Jeg tipper dessuten at disse faktorene var lite vektlagt og fulgt opp av utbygger og leietager i denne prosessen. Hvilket arkitektkontoret Melbye i så fall skal prise seg lykkelig for.

Sans og samling. En forskjell ved å anmelde arkitektur sammenlignet med film, musikk og bøker, er at husene ofte presenteres av arkitekter og utbyggere personlig. Om dette er til gavn for byggene har jeg lenge lurt på, men etter viraken på The Thief lander jeg på et foreløpig nei. Sammen med et kobbel damer i tydelig dialog med sin indre Carrie, ble man loset fra hotelldirektør til salgsansvarlig til kokken til Stordalen selv for å høre en jevn floskelstrøm om det «ekte og nære». En tåpelig form for PR, der alt som oppnås er å understreke kontrasten mellom ordene som ble brukt og hva hotellet så skrikende forteller om seg selv. Tyngst å svelge er imidlertid at en flink fyr som Sune Nordgren er med på showet og uten ironi gir inntrykk av at dette er et estetisk prosjekt vi må ta på alvor.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse