Annonse
12:28 - 20. desember 2013

Forventer ikke gavedryss

Den nye gaveforsterkningsordningen skal øke strømmen av private penger til museene. Men Nasjonalmuseets direktør tror innretningen foreløpig er for snever til å ha noen særlig effekt.

Kunsten å skaffe penger: Fra venstre direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff og direktør for Henie Onstad Kunstsenter, Tone Hansen er begge skeptiske til gaveforsterkningsordningen, mens kunstsamler og eier av Kistefoss-museet, Christen Sveaas og kunstsamler Rolf Hoff er mer forsiktig positive.  Foto: Ellen Lande Gossner, Øystein Thorvaldsen/HOK, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix, Børre Haugstad/NTB Scanpix
Annonse

Det norske kulturlivet skal være fritt og uavhengig. Vi styrker denne friheten dersom vi sprer makten og skaper flere finansieringskilder.»

Det sa kulturminister Thorhild Widvey om regjeringens forslag til gaveforsterkningsordning for kultursektoren da denne ble presentert i november. Helt siden valgkampens begynnelse har det vært de blå partienes ønske å frigjøre kunsten fra staten, og som del av frihetsreformen nedsatte regjeringen denne uken et utvalg som skal gjennomgå arbeidsformen og organiseringen til kjernen i den offentlige pengesekken: Kulturrådet.

Et av de mest konkrete grepene den nye kulturministeren har gjort for å styrke privat finansiering av kulturlivet, er altså gaveforsterkningsordningen, som skal sørge for at flere private penger finner veien inn i kunstinstitusjonene ved at staten forplikter seg til å bidra med et ekstra tilskudd på 25 prosent av gavesummen. Ordningen har foreløpig fått et budsjett på ti millioner kroner.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse