Annonse
14:58 - 18. april 2013

Filmet sin egen undergang

Like før militærkuppet i 1952 forutså den egyptiske kongefamilien sin skjebne i en amatørspillefilm. Nå kommer dokumentaren om tidenes mest usann­synlige hjemmevideo til Norge.

Overklasselek: Egypts kongefamilie lager spillefilm om et fiktivt militærkupp, kort tid før de selv blir avsatt. Foto: Middlewest Films
Annonse

Egypts kongefamilie forlot sjelden palasset sitt i de urolige årene etter den arabisk-israelske krigen i 1948. Hva de fordrev tiden med? Amatørteateroppsetninger. Selskaper med gjester fra den arabiske stormaktens elite. Og innspilling av hjemmelagde spillefilmer.

I noen høyspente måneder i 1951-52, like før kong Faruk ble avsatt i et militærkupp, filmatiserte de en ekstra merkelig historie, med et innhentet crew av familiemedlemmer, sosietetspersoner og vestlige ambassadeansatte.

Plottet: En kongefamilie i et fiktivt land utsettes for statskupp, anført av en ung, velutdannet og fremtidsrettet nevø av den sittende regenten, som selv må flykte til landsbygda. Deretter skildrer filmen en konflikt mellom den avsatte kongen i ørkenen og den nye regenten i byen, og et storpolitisk spill om oljerettigheter i den fiktive gulfstaten. Engelskmennene henvender seg til den gamle kongen (selvfølgelig), amerikanerne – historiens good guys – går i stedet til den moderne nevøen. Tittel på det halvannen times lange royale eposet: Olje og sand.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse