Annonse
15:51 - 25. april 2013

Film som vidundermedisin

Nasjoner og regioner overbyr hverandre for å lokke til seg filminnspillinger. Mange land fantaserer om Ringenes herre-effekten New Zealand opplevde. Burde Norge kaste seg på karusellen?

Kunne dette ha vært Norge? Ringenes herre ble spilt inn på New Zealand og førte til en voldsom interesse for landet. Det kan virke fristende for Norge å lokke til seg store filminnspillinger. Foto: Filmweb
Annonse

KOMMENTAR

Snart legger regjeringen frem sin handlingsplan for kultur og næring. Til tross for lekkasjer om å sette av 300 000 kroner for å kartlegge mulige løsninger for en norsk incentivordning, inneholder planen trolig ingen konkrete løfter om å innføre særskilte skattefordeler for å trekke utenlandske filmproduksjoner til Norge. Til store deler av filmbransjens, distrikts-Norges og norsk presses fortvilelse. I mellomtiden rømmer i stedet norske filmproduksjoner landet. I sommer starter etter planen innspillingen av osloromanen over alle osloromaner, Beatles. I Budapest. For tiden skytes deler av barnefilmen Doktor Proktors prompepulver, basert på Jo Nesbøs bok, i den tyske regionen Thüringen – til tross for at Proktor ikke har noen verifiserte germanske røtter. Samtidig begynte nylig opptakene på Liv Ullmanns filmatisering av August Strindbergs Frøken Julie med Jessica Chastain i hovedrollen. Ikke i Sverige, der handlingen opprinnelig finner sted, ikke i Norge, der regissøren, hovedprodusenten og mesteparten av finansieringen kommer fra, men i Nord-Irland. Dette er bare tre av en rekke norske filmer de siste par årene som helt eller delvis spilles inn i andre europeiske land med gunstige skattefradrag.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse