Annonse
14:17 - 28. februar 2013

Festbremsen

Hvor mange virkelig gode norske filmer finnes det? Ikke mange, mener mannen som skal få bransjen til å lage dem de neste fire årene.

På andre siden av bordet: Som ny langfilmkonsulent skal Lars Gudmestad vende tommelen opp eller ned for tidligere kollegers drømmer. Da vil han lytte til den lille nissen inni seg. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

– Jeg har sittet i noen klipperom og premieresaler og tenkt: Hva i all verden har skjedd her?

Lars Gudmestad snakker om hvordan det er å se arbeidet sitt ende opp på en skjerm eller et lerret. Han er én av en bitteliten gruppe – de er kanskje fire-fem stykker totalt – som lever av å skrive tv- og filmmanus i Norge. Blant arbeidene hans finner du alt fra helaftensfilmer som Kompani Orheim og Blodsbånd til mindre prestisjetunge tv-prosjekter som Den unge Fleksnes.

– Jeg kom over et sitat fra en filmforfatter: «Manus er den eneste litterære sjangeren som bare leses av folk som vil ødelegge arbeidet ditt.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse