05:01 - 04. oktober 2013

Etterlyser journalistopprør

Norsk journalistikk er inne i en krise, mener tidligere redaktør Finn Sjue, som selv har utdannet journalistene han kritiserer.

Ypper til strid: – I 100 år har vi jobbet med lønn og arbeidsforhold, men det bør også være legitimt å stille faglige krav. Derfor oppfordrer jeg til arbeidsnekt hvis noen tenker at de bare blir satt til å gjøre tull. Da vil det bli rabalder, men la det bli rabalder, det er det som trengs, sier Finn Sjue. Foto: Herman Dreyer

– Jeg bekymrer meg for det florlette. Det brer om seg mer enn godt er, sier Finn Sjue om budskapet i sin nye bok. Den tidligere redaktøren i Klassekampen, eller nestlederen i AKP(m-l), eller høyskolelektoren i journalistikk, ga denne uken ut Journalistikkens uutholdelige letthet, en 159 siders tekst Sjue kaller et essay. Ifølge enkelte idealer skal ikke brorparten av et essay bevise et allerede gitt poeng, men Sjue legger aldri skjul på hva han nå tar et oppgjør med: en «florlett» journalistikk han mener gjennomsyrer Norge.

Journalistikken er blitt snørrhoven, fragmentert, stresset og full av «journalistisk halvfabrikat», ifølge Sjue, som skriver at mediene liker å tenke på seg selv som vaktbikkjer, men at bikkjer som bare hyler mot det som er smått, kun er en sann plage. Sjue mener norske medier dekker over svakt innhold med dramatisk presentasjon, at overdrivelser er blitt gjengangeren, og at formen og dramaturgien spiller en stadig større rolle, på bekostning av kritiske perspektiver, undersøkelser og de lange linjene.

– Slike tanker, og din kritikk av kjendisjournalistikk, klikkhysteri og klipp og lim, er allerede velkjent. Slår du ikke inn åpne dører?

Annonse