Annonse

Annonse

14:37 - 11. juli 2013

Direkte og indirekte aksjon

Det hviler en revolusjonær ånd over utstillingen ACTIVUM – men betoningen ligger på «hviler».

Kropp som kunst: Unni Gjertsen utfordrer arkitekturen i «Moves for Oslo». Foto: Kunstnerforbundet

«Du tror det ikke før du ser det» pleier å være en brukbar catchphrase for å lokke folk et sted. Ikke at den er tatt i bruk her – Kunstnerforbundet ligger bedøvende øde i en by der folk for øyeblikket fullt forståelig er mer opptatt av badestrender og utepils. Og gruppeutstillingen som vises, der minste fellesnevner mellom kunstnerne er en aktivistisk grunnholdning, ser på papiret ut som en nokså brokete kabal. Det er slett ikke alle, av dem jeg kjenner navnet til, jeg i første rekke tenker på som aktivister. Egentlig få, muligens med unntak av kuratoren.

Men alle oppegående folk vil jo, gitt de rette omstendigheter, gripe til handling hvis man presser dem tilstrekkelig. Men hvis vi ser bort fra det åpenbare paradokset i å skulle plassere en handling, eller som i dette tilfellet, flere nokså forskjellige aksjoner, innenfor institusjonens vegger der de momentant reduseres til dokumentasjon og/eller billedkunst, og uansett ender opp som spor av noe som allerede har skjedd – så er det likevel en del ting å si om saken. Hvis vi nå er tilfredse med det utgangspunktet.

Solid. Fordi det er nemlig godt tenkt, dette. Eva Langes dokumenter fra Kunstneraksjonen ’74 gir for eksempel utstillingen en solid historisk plattform, og forankrer holdningen tilstrekkelig langt tilbake i tid for at det skal stå ganske klart at det overhodet ikke er noe nytt, hipt fenomen vi har å gjøre med her. Og at effektene av en utført intervensjon tross alt er det viktigste. En nesten 40 år gammel kamp om støtteordninger og muligheten til å i det hele tatt virke som billedkunstner, er saklig presentert som et arkiv. Side på side med gulnet avispapir fra en tid da ingenting av det vi nå tar som en selvfølge var tilstede.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse