Annonse
15:14 - 17. januar 2013

Den store barsamtalen

De satt på bar mens demonstrasjonstogene marsjerte forbi. Der vant de kulturkampen.

Kjør debbath: Harald Eia snakker om humor og musikk på lanseringsdebatten til Black Debbaths nye album på Litteraturhuset i Oslo. Fra venstre: Harald Eia, Knut Schreiner, Arild Hermstad, Nils Ole Astrup Baalsrud, Frithjof Jacobsen og Kristopher Schau. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
Annonse

KOMMENTAR

Der var de, samlet på et brett, forrige torsdag på Litteraturhuset. Bokstavelig talt under banneret «Nå får det faen meg være rock!» som hang over gjestene, som var invitert til en såkalt paneldebatt – i realiteten en serie mer eller mindre kvasi-akademiske tilnærminger til bandet Black Debbaths nye plate. Så fryktelig rock’n’roll føltes det imidlertid ikke, gitt vanskelighetene med å manøvrere seg gjennom rommet grunnet alle barnevognene.

Mest slående: hvordan virkeligheten har nærmet seg bandets underliggende komiske premiss i løpet av det drøye tiåret de har eksistert. Hvordan bildet av fire såkalt uflidde rockere som med gravalvor og overdrevent intenst engasjement hiver seg inn i de mest perifere deler av den bredere samfunnsdebatten (det være seg «Problemer innad i Høyre» eller «Norsk Bjørnsonforskning»), ikke lenger er en absurditet, men forbausende identisk med det vi møter om vi sveiper innom en debatt om de store (og de mindre) temaene i samfunnet, enten det er på tv eller i avisens debatt- og kommentarsider. Spørsmålet er hvorvidt dette spenner bena under vitsen, eller om det snarere blir morsommere fordi det er sant?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.