Annonse

Annonse

04:44 - 18. oktober 2013

Brød og miljø

Kiwi har ikke lenger Norges grønneste dagligvarebutikk.

Pionerprosjekt: Med Rema 1000 på Kroppanmarka er ambisiøse miljøkrav man gjerne forbinder med praktbygg, overført til hverdagsarkitekturen. Alle foto: Ketil Jacobsen

I dagligvarehandelen har begrepet «miljø» helst vært knyttet til arbeidsmiljøloven og brudd på denne. Mens «grønt» er noe du finner ved siden av fruktdisken eller i koloritten til de ansattes uniform.

Men etter at vi i de senere år er blitt vant til at praktbygg som det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen eller det kommende Deichman-biblioteket i Bjørvika skal prosjekteres etter ultraambisiøse miljøkrav, er turen omsider kommet til hverdagsarkitekturen.

Og et mer uglamorøst og jordnært byggeprosjekt enn en ny Rema 1000-butikk på Kroppanmarka er det vanskelig å forestille seg. Men en snau halvtime med lokalbussen ut fra Trondheim sentrum, mellom duknakkede rekkehus og grå granlegger, ligger den altså: norske matbutikkers pionerprosjekt og lysende miljøfremtid. Utviklet i samarbeid med Sintef og Enova og tegnet av selveste Snøhetta.

Annonse