Annonse
10:37 - 13. september 2013

Bro over trøblete sjangerbegreper

Grenselandet mellom pop og samtidsmusikk åpner seg i nykomponerte miniatyrer for stemme, cello og klarinett.

Sjangeroverskridende trio: BOA består av Tanja Orning (cello), Tora Augestad (vokal og tangentinstrumenter) og Morten Barrikmo (klarinett). Deres nye plate inneholder låter av blant andre Hanne Hukkelberg, Eivind Buene, Jenny Hval, Christian Wallumrød og Susanne Sundfør. Foto: Andreas Ulvo
Annonse

Platen mOOn Over tOwns, med trioen BOA, inneholder ti miniatyrer av komponister innen samtids-, jazz- og populærmusikk. Samtidig er det hele gjort med en naturlighet som gjør at begrepet om sjangeroverskridelse fremstår utvendig. Flere av de «klassiske» komponistene, som Eivind Buene og Ole-Henrik Moe jr., har lang erfaring med populærmusikk, og musikere som Jenny Hval og Christian Wallumrød, som ikke har tradisjonell komponistbakgrunn, har lenge befunnet seg i et tidvis ubestemmelig og interessant grenseland.

    Men selv om båstenkning er prinsipielt problematisk, kan også bortforklaring av sjangermessige forskjeller virke tåkeleggende. Det er for eksempel flere trekk som går igjen i de ti låtene som det, sett fra et strengt kunstmusikkperspektiv (i mangel av bedre uttrykk), ville vært naturlig å utfordre, om ikke bryte opp. Jeg tenker særlig på elementer som strukturen intro-vers-refreng, tradisjonell stemmebruk og fordeling vokal/komp. På den annen side har populærmusikken åpenbart et annerledes forhold til friksjon og motstand enn kunstmusikken, et forhold der elementer som teksttolkning, harmoniske overganger og generell atmosfære blir viktige.

           

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse