Annonse
14:59 - 03. januar 2013

Bankbokser

Du kan være dårlig til å spille selv om du er god til å lage regler.

Inn i rekken: Omdømmet til enkeltbyggene i Barcode vil nok først og fremst bero på helheten, og ikke minst på hvordan den samlede bygningsmassen vil fungere sammen med byrom og fjorden når stillaser og gjerder er pakket vekk. DNB, bygg A er bygning nummer to fra høyre. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Winy Maas fra MVRDV-arkitekter kalles ofte hjernen bak Barcode, den mye omtalte utbyggingen mellom jernbanesporene og Bjørvika i Oslo. Sammen med de norske kontorene A-Lab og DARK klekket han i 2003 ut ideen om at tomten skulle deles opp i tynne striper – som en strekkode, en barcode, sett ovenfra – slik at det ble bygget en serie slanke, relativt høye hus med luft mellom.

Oslo kommune falt for ideen, og ti år senere gjennomføres planen for full musikk. For til tross for enkelte modifikasjoner og et tidvis iltert hylekor, må man si at den originale kongstanken konkretiseres uten betydelige avvik. Derfor passer det jo fint at jubileet markeres med ferdigstillingen av DNB, bygg A – den første enkeltblokken tegnet av MVRDV selv. Slik at vi kan se hva slags hus de selv mener er best egnet for å oppfylle planens potensial.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse