Annonse
09:31 - 01. februar 2013

Retrosøk: Husker du gamle dager-Google?

Annonse

Den globale teknobevegelsen har alltid rommet en underlig miks av fremtidsoptimisme og tilbakeskuende gullalderdrøm. Nå har det dukket opp en ny retrotjeneste for digitalnostalgikere: Duckduckgo.com er, i motsetning til Google, en annonsefri søkemotor som tilbyr ufiltrerte streif over verdensveven, der søk vil gi samme resultat for alle brukere, uansett hvem de er.

        Tjenesten tilbyr en forfriskende tidsreise tilbake til den digitale middelalderen, sånn cirka for ti år siden, da nettsøk involverte timer av klikking og konsentrert jakt. Et søk på «Algerie» presenterer deg for eksempel for en heterogen miks av ambassade-nettsider, fransk-arabiske blogger, Youtube-snutter og fergetider fra Nord-Afrika. Terroraksjonen nylig nevnes ikke i ett eneste treff på første side.

Et tilsvarende personalisert Google-søk, som tar høyde for søkehistorikk og klikkevaner, gir på sin side et skreddersydd resultat der nesten samtlige treff på åpningssiden er fra ferske norske nettaviser. 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.