Annonse
09:31 - 01. februar 2013

Retrosøk: Husker du gamle dager-Google?

Annonse

Den globale teknobevegelsen har alltid rommet en underlig miks av fremtidsoptimisme og tilbakeskuende gullalderdrøm. Nå har det dukket opp en ny retrotjeneste for digitalnostalgikere: Duckduckgo.com er, i motsetning til Google, en annonsefri søkemotor som tilbyr ufiltrerte streif over verdensveven, der søk vil gi samme resultat for alle brukere, uansett hvem de er.

        Tjenesten tilbyr en forfriskende tidsreise tilbake til den digitale middelalderen, sånn cirka for ti år siden, da nettsøk involverte timer av klikking og konsentrert jakt. Et søk på «Algerie» presenterer deg for eksempel for en heterogen miks av ambassade-nettsider, fransk-arabiske blogger, Youtube-snutter og fergetider fra Nord-Afrika. Terroraksjonen nylig nevnes ikke i ett eneste treff på første side.

Et tilsvarende personalisert Google-søk, som tar høyde for søkehistorikk og klikkevaner, gir på sin side et skreddersydd resultat der nesten samtlige treff på åpningssiden er fra ferske norske nettaviser. 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse